Vis Info

Otok Vis obiluje poviješću - od pretpovijesne naseljenosti iz brončanog i željeznog doba te poznatijeg razdoblja povijesti kao grčkog polisa ISSE.

Poznat je u evropskom kontekstu pomorskih bitaka iz 1811. i 1866., niza vladara Grka, Ilira, Bizanta, Francuza, Rusa, Engleza i Austrijanaca- i to treba kao i netaknutu ljepotu prirode i izrazito blage klime - iskoristiti kao iznimnu turističku i civilizacijsku privlačnost.

Restorani i izlasci

Nasuprot Taleža cca 500m cestom nalaze se restorani koji imaju vrlo dobar izbor domaće kuhinje te gdje je moguće rezervirati redovne ručkove/večere. To su "Pol Murvu", "Darko" i "Maxo".Na putu za Rukavac u Podstražju odličan je restoran "Ferol" a u samom Rukavcu s fantastićnom pozicijom na obali mora restoran "Dalmatino".

U gradu Visu u dijelu koji se zove Kut nalazi se restoran "Pojoda" vlasnika Zorana Brajčića koji je niz godina nositelj titule "najboljeg kuhara" te čije je specijalitete svakako potrebno probati. Također je poznat restorani "Morski Val", "Vatrica" te prekrasan jedinstveni park palmi i ambijent restorana "Villa Kaliopa".

Vis tijekom ljeta obiluje kulturnim priredbama - Koncerti i kazališne priredbe te jedriličarske regate. Izleti oko otoka Kao i posjet uvalama Stiniva, Stončica Srebrna , Rukavac Zaglov, Rude i Trovna s restoranom kultnog književnika Senka Karuze, dio su turističke ponude.

Redovni su izleti za "Modru špilju" na otoku Biševu kao i posjet otocima Sveti Andrija i Brusnik. Komiža sama predstavlja mjesto muzej zbog svog položaja i očuvane cjeline starog naselja te također obiluje restoranima i mjestima za izlazak. Restorani su "Bako" "Nono", "Jastožera" i "Modra spilja" itd...

Putem agencije "Alter natura" možete letjeti paraglajderom, pješačiti otokom i voziti se biciklom, upoznati spilje i nepoznate dijelove otoka. Agencija "Srebrna tours" voziti će vas brodom po skrivenim uvalama i na Biševo...